Redizajn sajta je uspešno urađen za edukativni centar Školarac

DynamintWeb DesignLeave a Comment

Redizajn sajta, našim klijentima znači mnogo, ne samo zbog novog izgleda. Redizajn sajta, omogućava posetiocima da se brže i lakše snađu na sajtu, da dobiju odmah informacije o vašem poslovanju, kao što su lokacija, kontakt telefon, lokaciju na mapi i mnogo drugih bitnih informacija.

Intervju sa klijentom

 

intervju-sa-klijentomUradili smo intervju sa klijentom, kako bi smo se predstavili kao i upoznali našeh novog klijenta. U toku razgovora klijent nam priča o svom biznisu, o idejama i na koji način želi da unapredi poslovanje.

Inspiracija koju dobijamo posle ovih razgovora nam je bitna – saznamo svaki aspekt koji treba da ima novi sajt. Vođenje beleški i zapisa je obavezan element, ne želimo da neku manje ili više bitnu informaciju ispustimo.

 

Opis Projekta


opis-projekta

Pre nego što započnemo rad na projektu, sa klijentom pravimo rezimirani koncept sajta.

Neka od pitanja koja postavljamo klijentima:

 • Kojim poslovanjem se bavi naš klijent?
 • Koje proizvode prodaje?
 • Koje usluge pruža?
 • Šta je cilj sajta?
 • Koje funkcionalnosti treba da ima sajt?
 • Koja je ciljna grupa koja posećuje postojeći sajt?

U slučaju sajta školarac.rs, saznali smo da je Školarac edukativni centar, koji se bavi pružanjem usluga kao što su kursevi:

 1. Kurs jezika
 2. Kurs manikira
 3. Kurs za viljuškariste
 4. Kurs za frizere
 5. Kurs nadogradnje noktiju
 6. Kurs računovodstva
 7. I još dosta raznih kurseva i oblasti poslovanja, računara, stručih obuka.

 

Zašto je bitna kompetetivna analiza konkurencije?

 

istrazivanje-konkurencije

Istraživali smo ko se još nalazi na tržištu u ovoj industriji. Počeli smo da pregledavamo sajt po sajt koji se bavi organizovanjem kurseva. Detaljno smo ispitivali njihove sajtove, nedostatke, brzinu, korisnički doživljaj, vizuelni indetitet, informacije o kursevima. Na kraju smo imali sliku o prednostima i nedostacima koje možemo iskoristiti za našeg klijenta.

 

Kako smo počeli sa redizajnom?

 

ideja-za-sajt

Najbitnija stvar kojom se otpočinje izrada sajta je planiranje. Dobar plan za sajt omogućava da pravljenje i dizajn sajta ide lakše. Definisati koji je cilj sajta.

U slučaju školarca, cilj je bio definisati nove grafičke elemente, boje, tipografiju, raspored elemenata, odabrati kvalitetne slike koje će da šalju jasan signal o čemu je sajt ili stranica na sajtu, dati jasne informacije o kursevima, itd.

Arhitektura sajta

arhitektura-sajta

Arhitektura sajta kao što je broj stranica, kategorije, podkategorije, je bitna praksa. Sajtovi koji imaju mnogo teksta i slika moraju se pravilno organizovati zbog vaših posetilaca. U web dizajnu strukturalni diagrami, mape i relacije između stranica, daju nam jasan uvid u komponente sajta.

 

Školarac.rs ima preko 50 stranica, podeljenih u oblasti. Svaka oblast ima svoje glavne kurseve, pod-kurseve, informacije o školarcu, kontakt informacije. Crtanje diagrama nam je pomoglo da organizujemo stranice pravilno u odnosu jedna na drugu.

 

Skiciranje sajta

 

skiciranje-sajta

Skiciranje sajta u profesionalnim programima za obradu contekstualnog materijala pomoglo nam je da rešimo probleme. Uspešno smo vizuelizovali sajt i dobili smo odobrenje od klijenta za naše nove predloge.

 

Veoma je bitan aspekt seo optimizacije sajta, zato što školarac.rs je veoma dobro rankiran na prvoj stranici google-a, za dosta ključnih reči. Koristiti html5, pravilan raspored naslova, linkova je veoma bitan aspekt optimizacije sajta, koji se nagrađuje od strane velikih pretraživača.

 

Zašto volimo WordPress?

 

wordpress-platforma

Kao i uvećini slučajeva, našim klijentima izrađujemo sajt na wordpress platformi, jednoj od najpopularnijih u poslednih nekoliko godina.

Kao odlično rešenje za rapidan razvoj strukture i stilizacije, imali smo obavezu da u roku od 2 nedelje završimo redizajn školarca.

Prilično smo ponosni na to da smo uspešno i u roku završili projekat, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa wordpressom.

 

Podešavanje domena, hostinga, email adrese

 

Businessman typing

Svaka kreativna agencija za web dizajn i programiranje, trebalo bi da obezbedi klijentima hosting prostor, domen, poslovne email adrese. Barem mi tako smatramo.

Dosta njih to ne radi, a klijenti retko znaju šta uopšte znači reč hosting, domen, i ostala terminologija povezana sa ovom sferom.

Mi smatramo da klijentima treba pružiti uslugu po principu ključ u ruke. A zašto? Zato što svi naši klijenti imaju svoj biznis o kome razmišljaju i ne treba ih opterećivati informacijama koje su im totalno strane. O tome razmišljamo mi. Trenutno hosting usluge koristimo od firme Loopia.rs. Veoma smo zadovoljni odnosom kvaliteta, cene i njihove podrške.

 

Hakovanje web sajta?

 

zastita-od-hakovanja

WordPress kao platforma pokazala se kao jako dobro i stabilno rešenje. Napominjemo da imati sajt na wordpressu nije garancija da Vam sajt neće biti oboren, izbrisan ili bilo šta drugo.

Redovnim ažuriranjem wordpressa i njegovih dodataka sigurnost se povećava na najveći mogući nivo. Korisničke i administratorske šifre moraju se periodično menjati kako bi minimizovali mogućnost zloupotrebe sajta, tj. korisničkih naloga.

 

Takođe hosting kompanija je drugi nivo zaštite, i ne treba koristiti hosting usluge od nepoznatih firmi. Neki klijenti su mi se ranije žalili da su imali problema sa hakovanjem sajtova.

 

Zašto je bitan backup sajta?

 

backup-wordpress-sajta

Kao što smo naveli opasnosti od hakovanja i brisanja sajtova, gore navedene mere su sasvim dovoljne da ne razmišljate o tome. Ali, mi ipak moramo.

Kao jednu od bitnih stvari nakon redizajna sajta, pobrinuli smo se da svake nedelje pravimo backup wordpress sajta, na drugoj web lokaciji.

Backup sajta čuvamo 12 meseci, na udaljenoj lokaciji, i na taj način klijentima obezbeđujemo sigurnost sajta 100%.

Par slika novog sajta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *