Seo optimizacia za pretraživače

DynamintseoLeave a Comment

Ukoliko ste “sam svoj gazda“ i imate svoje preduzeće, sigurno ste bar jednom čuli nešto o tome koliko je bitno da imate svoju internet prezentaciju, da se reklamirate na različitim društvenim mrežama itd. S obzirom na to da živimo u digitalnom dobu, to je nepobitna činjenica.

U savremenom svetu, skoro da i ne postoji preduzeće koga nema na internetu jer u tom slučaju – to je kao da ne postojite. S obzirom na to, jedna od najboljih poslovnih odluka koju možete doneti je pravljenje svoje veb stranice, o čemu smo već pisali. Ukoliko je tako, čestitamo Vam!

Ali moramo Vas malo razočarati. Pravljenje sajta nije dovoljan uslov. Pomislićete sada – naravno, bitna je i dobra reklama. U pravu ste. Ali, nažalost, ni to nije dovoljno. Ni izbliza.

Sada razmislite – imate web sajt, imate dobru reklamu ali ipak Vaš posao ne ide kako ste očekivali. To je zbog toga što još uvek niste otkrili prednosti SEO.

Šta  je SEO?

seo optimizacija sajta

Seo optimizacija sajta

SEO (Search Engine Optimization) je jedna od najvažnijih oblasti Internet Marketinga. Oblast koja Vam može doneti mnogo veći prinos na ulaganja od, kod nas još uvek najzastupljenijih vidova propagande-televizije, novina i bilborda. Tehnike kojima raspolaže SEO su one koje Vas mogu svrstati među prve na Google-u svaki put kada potencijalni klijent u pretraživaču ukuca ključne reči za koje ste se Vi optimizovali. A to je, naravno, glavni cilj svakog preduzeća. Sigurni smo da su ove činjenice i više nego dovoljne da Vas zainteresuju za oblast  SEO.

Tokom protekle decenije značaj SEO je prilično umanjena usled njenog obavijanja nekakvim velom tajne ili njenim predstavljanjem kao nekog oblika alhemije. Ove nepravedne karakterizacije dovele su do toga da mnoga preduzeća zanemare i potcene značaj SEO, što je izazvalo propuštanje značajnih profita tih istih preduzeća. SEO Vam može pomoći da povećate i unapredite svoju vidljivost na Internetu, da imate ogroman broj poseta, zadovoljnih klijenata i na taj način kreirate svoj brend, značajno povećavate profit i imate uvid u ponašanje Vaših klijenata.

Budite viđeni i kreirajte svoj brend

optimizacija seo

optimizacija seo

Morate imati u vidu da nije bitno samo da budete prvi na Google-u za Vaše optimizovane ključne reči. Zamislite sada da Vaš potencijalni klijent u želji da pronađe potreban proizvod ili uslugu ukuca u pretraživaču ključnu reč za koju ste se Vi optimizovali. I Vi budete prvi ili drugi u rezultatima pretrage. To je odlično. Međutim, klijenti obično u toku pretrage menjaju ključne reči koje kucaju u pretraživaču. Ponovo pretražuju, pa opet menjaju reči itd. Ono što je za Vas u ovom slučaju bitno je da se pojavljujete u pretrazi svaki put kada klijent vrši neznatne izmene ključnih reči. Dakle, važno je biti prvi ali bitno je i pojaviti se svaki put u pretrazi pa makar i kao drugi, treći ili četvrti jer ćete na taj način zadobiti poverenje klijenata.

SEO povećava kredibilitet Vašeg poslovanja

Poenta je u tome da ukoliko se konstantno pojavljujete u pretragama, veća je mogućnost da će klijent kliknuti na Vašu stranicu a imaće i mnogo veće poverenje u Vaš biznis ukoliko Vas Google rangira na više pozicije jer klijenti razmišljaju na sledeći način – “Ako Google stavlja ovo preduzeće na prvo mesto, mora da je uspešno i pouzdano. Želim da poslujem sa njima.“ Dakle, SEO optimizacija sajta povećava Vaš kredibilitet kod klijenata.

Pozicija je, ipak, od ključnog značaja

search-engine-optimizationNemojte nikada zanemarivati uticaj SEO na Vašu poziciju pogrešno misleći da Vam prvo mesto u rezultatima pretrage neće doneti korist samo po sebi. Tako je, neće. Ali pritom zaboravljate na jako važnu činjenicu da tek ako se nalazite na petoj ili desetoj strani u rezultatima pretrage tada nemate skoro nikakve šanse da privučete klijente. Zapamtite i usvojite pravilo da će klijenti uvek kliknuti na web sajt preduzeća koje je na Google-u bolje rangirano. A kada dođu na Vaš sajt, na Vama je da kvalitetnim sadržajem i ponudom učinite potencijalne klijente stalnim.

SEO – povećava prinos na ulaganja i poželjan je

Za kraj, naveli bismo jos par prednosti kvalitetne SEO, iako su one zaista beskonačne. Ono što takođe treba da shvatite i usvojite je da SEO ima mnogo veći ROI (Return On Investment) iliti prinos na ulaganja nego tradicionalni oblici reklamiranja kao što su TV i štampani mediji. Pitate se zbog čega je to tako?seo-campaign-fixes

Odgovor je vrlo jednostavan. Reklame na TV-u i novinama spadaju u tzv.prekidajući marketing, što znači da oni prekidaju gledaoca u gledanju omiljenog programa ili čitanju vesti u novinama. Dakle, njihov cilj je da kreiraju potrebu, da ubede potencijalnog potrošača da mu je određeni proizvod potreban. Zbog toga što prekida nekoga u nečemu ko to uopšte nije želeo takav vid marketinga vrlo često može biti nepoželjan, zamarajuć i vrlo često izazvati kontraefekat. Nasuprot, reklame na Google-u spadaju u dozvoljavajući marketing, a to znači da kada klijent pretražuje Google i naiđe na Vas on to radi zato što baš to želi da radi u konkretnom trenutku i što je najvažnije, njemu je već potrebna usluga koju mu Vi nudite. Dakle, ukoliko imate dobru SEO već ste na pola puta da se klijent obrati baš Vama.

Takođe, znajte da je jako bitno da tekstovi koje pišete na Vašem sajtu moraju biti zanimljivi, kreativni, sa dosta zanimljivih slika i relevantnih video snimaka jer će Vas na taj način Google bolje rangirati. Bitni su i domen i naslov sajta.

Sigurni smo da je ovaj tekst bio veoma koristan za Vas i da ste razumeli koliko je bitno imati kvalitetnu SEO. Ukoliko jeste, poverite svoje poverenje profesionalcima i kontaktirajte jednog od najpoznatijih stručnjaka  u oblasti SEO optimizacije sajta u našoj zemlji i uživajte u uspehu svog biznisa i velikim profitima.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *