Task killer aplikacije, zašto nisu dobre za android sistem?

Kuzmanović IvanAplikacije, Mobilni telefoniLeave a Comment

google 1

Rastom popularnosti android operativnog sistema i njegovom upotrebom na većini uredjaja, programeri svakodnevno izbacuju aplikacije i igrice koje se besplatno mogu skinuti sa google play store. Jedni od najviše skinutih aplikacija su takozvani task kileri odnosno čistači memorije. Zašto aplikacije ove vrste nisu poželjni na vašem android telefonu? Odgovor se nalazi u objasnjenju, kako operativni sistem koristi resurse RAM memorije.

Većina nas, koji znamo nešto o kompjuterima i mobilnim uređajima, zna šta je RAM memorija i čemu ona služi. Za one koji ipak ne znaju šta je RAM memorija (Random Access Memory) kliknite ovde da saznate nešto o tome. Evo objašnjenja…

8407.Windows Logos.png-550x0

Windows operativni sistem se mnogo razlikuje od android operativnog sistema kad je RAM memorija u pitanju. Windows koristi prostor u RAM memoriji da skladišti podatke programa koje korisnik u tom trenutku pokrene za rad. Programi uzimaju odredjeni prostor koji im je potreban za normalan rad i kad korisnik ugasi program, automatski se rasterećuje RAM memorija. Naravno, što je veći kapacitet RAM memorije uredjaj radi brže i to je slučaj kod oba operativna sistema.

 

business+logo+design+20+28

Kod android operativnog sistema, priča je malo drugačija. Android je napravljen tako da pri paljenju uredjaja, operativni sistem odmah ubacuje programe u RAM memoriju koji su mu potrebni za normalan rad. Nemojte da vas brine to što je RAM memorija uvek puna na 80% – 90%. Tako uredjaj u pozadini ima upaljene aplikacije koje omogućavaju telefonu normalan i nesmetan rad.

 

 

appkillere-5238143

Čistači memorije ili Taks kileri, kao što samo ime kaže, čiste memoriju od svih aplikacija koje rade u pozadini i ostavlja samo one sistemske, bez koje uredjaj ne može da radi. Nakon te operacije, android automatski pali ugašene aplikacije (jer je tako dizajniran da radi) i na taj način kapacitet baterije se smanjuje. Pored toga, neki task kileri mogu “ubiti“ i neke sistemske aplikacije što može biti pogubno za vaš uredjaj.

Ako želite da vam uredjaj bude optimizovan, nemojte skidati ove aplikacije, već povremeno (na svakih mesec dana na primer) restartujte vaš telefon. Vodite računa o broju instaliranih aplikacija, odlučite koje su vam aplikacije potrebne, a koje su nepotrebne pa tako rasteretite memoriju telefona. Možete skinuti aplikacije koje čiste keš memoriju i jednom mesečno očistiti telefon od “djubreta“ koje aplikacije prave u svom radu.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da shvatite razliku u korišćenju i načinu rada RAM – a kod Windowsa i Androida. Pokušao sam da vam, na što prostiji način, približim ovu temu kako biste shvatili zašto Task killer aplikacije nisu dobre za telefone i ponudio alternativu u optimizaciji uredjaja. Moj savet je da preskočite ovakve aplikacije, jer samo štetite vašem telefonu. Ovo je kratak tekst, a za ozbiljnije informacije o ovoj temi i optimizaciji Androida preporučujem da se raspitate kod gospodina “Google – a“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *